Νομοσχέδιο για την Οικοτεχνία που στόχο έχει την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων μέσω της προώθησης κυπριακών τοπικών προϊόντων, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου είπε ότι το νομοσχέδιο αφορά μικρές επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές που οι δραστηριότητες τους διεξάγονται και εντός οικιών, προσθέτοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει νόμος που να διέπει αυτές τις δραστηριότητες.
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εμπορίου σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο για την Οικοτεχνία και έχει ζητήσει από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να αποστείλουν τις απόψεις τους από τις οποίες «λάβαμε απαντήσεις».
Ανέφερε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν συναντήσεις για να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου ούτως ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην διαδικασία της επίσημης διαβούλευσης και στη συνέχεια στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
Αυτό το νομοσχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους και άλλα άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με το κομμάτι της οικοτεχνίας να δραστηριοποιηθούν και να γνωρίζουν το νομικό πλαίσιο που θα πρέπει να ακολουθείται, ανέφερε και πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε αυτά τα προϊόντα και να τα προωθήσουμε μέσω διαδικτύου στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Σημείωσε ότι η οικοτεχνία συμπεριλαμβάνει και την χειροτεχνία οπότε θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν και χειροτέχνες.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, αφού ανέφερε ότι το θέμα της ετοιμασίας του νομοσχεδίου ετοιμάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε ένα εξάμηνο, είπε ότι «μέσα από τις νέες τάσεις του τουρισμού λόγω της πανδημίας, το νομοσχέδιο είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για να ενισχύσουν τις δικές μας προσπάθειες».
Ανέφερε ότι οι δικές μας προσπάθειες, κατά 80%, εστιάζονται στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της υπαίθρου, των ακριτικών περιοχών και των ειδικών μορφών τουρισμού και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες «έχουν μια κοινωνική πτυχή για να μπορεί να μείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο, να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις, οι νέοι και η γυναικεία επιχειρηματικότητα».
Την πρόταση του Υπουργείου Εμπορίου την έχουμε μελετήσει και είμαστε πλήρως σύμφωνοι, υπογράμμισε.
Επιπλέον, ο κ. Περδίος είπε ότι σύντομα το Υφυπουργείου θα ανακοινώσει ένα σχέδιο που επιχορηγεί βιωματικά εργαστήρια οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, στην ύπαιθρο και στα ορεινά και εξήγησε πως αν ένα μικρό μαγαζί ή μια μικρή οικοτεχνία «θέλει να κάνει εργαστήρι που να δέχεται επισκέπτες το Υφυπουργείο θα επιχορηγεί σχεδόν όλο το κόστος, ακόμη και το κόστος διαφήμισης και ξεναγήσεις» ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει την εμπειρία και συνάμα ο οικοτέχνης να μπορεί να πωλεί τα προϊόντα της.
Είναι μια προσπάθεια του Υφυπουργείου για να κάνει ό,τι μπορεί για να ξεκινήσει η ώθηση στις οικοτεχνίες και τις βιοτεχνίες, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών Κώστας Χαμπιαούρης αναφέρθηκε σε αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Εμπορίου και του Υφυπουργείου Τουρισμού για την ετοιμασία του νομοσχεδίου και σε «θέληση να ξεπεραστούν χρονοβόρες διαδικασίες για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να μπορέσουμε σήμερα, όπως είχαμε υποσχεθεί στην Επιτροπή, να αναφερθούμε στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου».
Ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο για την Οικοτεχνία είναι μια από τις βασικές δράσεις της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων» και πρόσθεσε πως είναι κάτι που είχε εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Χαμπιαούρης διαβεβαίωσε ότι στο νομοσχέδιο έχουν συμπεριληφθεί οι θέσεις των βουλευτών της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι με αυτό «στοχεύουμε στην δημιουργία συνθηκών για την συγκράτηση και την προσέλκυση πληθυσμού και επισκεπτών στην περιοχή», αλλά και στην ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων μας και στην αύξηση του εισοδήματος της μικρής γεωργίας, της αγροτικής οικογένειας».
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού αναφέρθηκε στην «πολύ παραγωγική δράση και τα αποτέλεσμα που έχει φέρει η Επιτροπή στα πολλά θέματα που έχει ασχοληθεί» και πρόσθεσε ότι μετά τα καλά νέα για την πιστοποίηση ως προϊόντα ονομασίας, προέλευσης των παραδοσιακών αλλαντικών Πιτσιλιάς είχαμε και την πιστοποίηση του κυπριακού χαλουμιού».
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι μέσα από την τεράστια προσπάθεια που έχει αναλάβει η Επιτροπή για την πάταξη της αστυφιλίας και την δημιουργία προοπτικών φυγόκεντρου δυνάμεως από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο σήμερα είχαμε ακόμη ένα πυλώνα που ονομάζεται οικοτεχνία».
Ανέφερε ότι έξι μήνες μόνο μετά την απαίτηση της Επιτροπής για την ετοιμασία νομοσχεδίου, σήμερα η Υπουργός Εμπορίου, ο Υφυπουργός Τουρισμού και ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων μας ενημέρωσαν ότι έχει ολοκληρωθεί η ετοιμασία νομοσχεδίου για την Οικοτεχνία» και πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί σε νόμο γιατί θα δώσει μια άλλη διάσταση στην δυνατότητα ανάπτυξης αγροτικής οικονομίας της υπαίθρου και θα δημιουργήσει ένα επιπρόσθετο εισόδημα σε πάρα πολλά νοικοκυριά κυρίως της υπαίθρου».
«Αυτό μαζί με τα σχέδια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων τα οποία επιχορηγεί το Υπουργείο Εμπορίου, το σχέδιο νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας και το σχέδιο από το Υφυπουργείο Τουρισμού για τα βιωματικά εργαστήρια δημιουργούν ένα τεράστιο πλαίσιο που θα στηρίξει απόλυτα τον αγροτουρισμό και την αγροτική οικονομία», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί με την κατοχύρωση της οικοτεχνίας στις ορεινές, ημιορεινές και ακριτικές περιοχές η οποία απαιτείται για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά και για τον περιορισμό της αστυφιλίας.
Ανέφερε ότι η νομοθεσία αυτή θα πρέπει να βοηθήσει τους παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων στις κατοικίες τους να μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους, να αναπτύξουν τον αγροτουρισμό στις κοινότητες τους και δεν θα τους κλείσει με αυστηρές πρόνοιες αδειοδότησης.
Πρόσθεσε ότι «τους ανθρώπους αυτούς θα πρέπει να τους βοηθήσουμε με τη νομοθεσία αυτή και όχι να τους κάνουμε ζημιά, για αυτό και η νομοθεσία πρέπει να είναι απλή, κατανοητή και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες».
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι «είναι με ικανοποίηση που έχουμε ακούσει σήμερα για την πρόθεση να έρθει στην Βουλή το νομοσχέδιο για την Οικοτεχνία η οποία θα δώσει μια περαιτέρω ώθηση, όπως είπε, «για την αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος στην ύπαιθρο και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος γιατί θα εμπλουτιστεί με τα παραδοσιακά προϊόντα τα οποία θα κατασκευάζονται από πολύ μικρές οικογενειακές μονάδες».
Είπε ακόμη ότι με το νομοσχέδιο θα δοθεί προστιθέμενη αξία στα παραδοσιακά μας προϊόντα τα οποία θα δημιουργούν ταυτόχρονα μια τοπική ταυτότητα, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη ότι μέσα από το νομοσχέδιο θα πρέπει να καλυφθούν «όλες οι αγροτικές περιοχές και να συνδυαστεί με ειδικά προγράμματα με υψηλό ποσοστό επιδότησης που θα ενισχύσουν την προσπάθεια για δημιουργία αυτών των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων».
Πηγή : ΚΥΠΕ